Walter – schrijver

Hieronder een beknopt overzicht en beschrijving van de theaterteksten die Walter heeft geschreven. Al deze teksten zijn op te voeren. Inkijkexemplaren en vergunningen voor voorstellingen kunnen geregeld worden bij Walters uitgever: toneeluitgeverij Grosfeld BV.

De Man Met De Witte Jas (1988) – kluchtige eenakter
Een schilder moet de spreekkamer van een psychiater van een nieuwe lik verf voorzien. De schilder is zijn werkplunje vergeten en trekt dus de jas van de psychiater aan. De psychiater is op vakantie en is vergeten zijn clientèle af te bellen.

Burengerucht (1988) – kluchtige eenakter
Mark woont al een tijdje in een fijn huis, als zijn buren beschroomd langskomen om hem te melden dat ze best wel eens last van hem hebben, qua geluid. Op dat moment komt er een onderzoeker aan de deur, die bezig is met een enquete over burengerucht.

De Sollicitatie (1989) – kluchtige eenakter
Tientallen sollicitanten azen op die baan, maar HR-man Johan is vastbesloten de betrekking te “reserveren” voor zijn eigen vrouw. Om dat veilig te stellen, gebruikt hij enigszins onconventionele methoden tijdens de sollicitatiegesprekken, niet wetend dat hij daarvan uiteindelijk zelf het slachtoffer zal worden…

Het Crusoe Kwartet (1996) – avondvullend komedie
Ergens halverwege de reis vergaat midden op de Stille Oceaan een cruiseschip. De volgende ochtend spoelen vier mensen aan op een piepklein, onbewoond eilandje. Waarschijnlijk zijn ze de enige overlevenden van de ramp. Vraag is nu: overleven ze ook het verblijf op het eiland en… Elkaar?

Het Lelijke Eendje (1997) – avondvullende komedie (gebaseerd op ‘The Ugly Litte Duck’ van Milne)
Er is een vloek uitgesproken over prinses Camilla. Iedereen vindt haar verschrikkelijk lelijk. En dat, terwijl ze in een land woont waar schoonheid het aller-, aller-, allerbelangrijkste is. Dat moet wel een drama worden. Of toch niet?

De Oppas (1998) – een komische thriller in een bedrijf voor kinderen
Generaal Otto von Stahlbergen (b.d.) en zijn vrouw gaan een avondje uit. Ze hebben hun neef Jan-Jaap gevraagd op te komen passen op hun vier eh… “bloedjes” van kinderen. Geen probleem toch, want wat kan er nou gebeuren in het stille plaatsje Breedvliet?

Robin Hoed (1998) – interactief blijspel
Dit stuk is geschreven om niet alleen voor, maar ook om door het publiek gespeeld te worden. De bezoekers van het stuk (bij uitstek geschikt voor opvoering in openlucht) fungeren namelijk meteen als figuranten in de nieuwste Nederlandse film over de enige echte Robin Hood!

Hete Kolen (1998) – avondvullende komedie
Op camping De Wildschut te Sneek ontmoeten Satan en een engel elkaar. Ze sluiten een weddenschap af over de liefde. Volgens Satan bestaat dat niet meer, volgens de engel wel. Toevallig komen er net mensen aan op hun plek en de weddenschap is: binnen zes dagen moeten twee mensen een liefdesrelatie beginnen, die niet door Satan & Co kapot te maken valt. Inzet: de eer.

Lang Zal Hij Leven! (2000) – avondvullende tragikomedie
Job viert zijn zestiende verjaardag – voor het eerst niet voor familie, maar uitsluitend voor “vrienden”. Hij heeft een aantal klasgenoten uitgenodigd bij hem thuis. Zijn ouders mogen er beslist niet bij blijven, anders wordt het geen feest.

Vast! (2000) – avondvullend blijspel
In het rustieke plaatsje Breedvliet is de politie een “zerotolerance-beleid” begonnen. Als resultaat zit de enige cel op het politiebureau in no-time vol met personen van wel heel divers pluimage. Dat leidt natuurlijk tot spanningen en vanwege de uitzichtloosheid van de situatie, besluiten de gevangenen te ontsnappen.

Zinloos (2003) – interactief toneelspel van ruim een uur
Geschreven op verzoek van de Flevolandse theatervereniging JTL, met als thema zinloos geweld. Docent George leidt een cursus tegen zinloos geweld, de bezoekers van het stuk zijn deelnemers aan die cursus.

De Koning Die De Dood Versloeg (2003) – avondvullend lichtvoetig toneelspel, gebaseerd op ‘De Ballade Van De Dood’ van Koos Meinderts en Harrie Jekkers
Koning George de zoveelste is maar voor een ding bang: de dood. Omdat hij de machtigste man ter wereld is, besluit hij om zijn rijksgeleerden de opdracht te geven om de dood te verslaan. En dat lukt….

Breedvliet, De Musical (2005) – avondvullende musical, liedteksten: Jeroen Lafeber, composities: Marcel Weigertse, Rene Hofman en Rob Neeleman
Het lommerrijke plaatsje Breedvliet valt de eer ten beurt om te dienen als pilot-gemeente voor de rechtstreeks gekozen burgemeester. Het College belegt onmiddellijk een informatiebijeenkomst en dat is de start voor een furieuze verkiezingsstrijd, met wel heel bijzondere kandidaten en partijen…..

Prooi (2007) – avondvullende tragikomedie
Een lastige klas van een middelbare school, een nieuwe docent maatschappijleer. Hij wil projectmatig gaan werken en het eerste project gaat over verandering: “make a change, verander de wereld en begin bij jezelf”. De leerlingen stellen zelf de twee groepjes samen, maar dan valt een meisje buiten de boot. De docent plaatst haar dan maar bij een van de groepen.

Feest (2007) – avondvullend collagetoneelspel
Feest bestaat uit 19 losse scenes, die allemaal gemeen hebben dat erin een bepaald feest wordt gevierd. Daarnaast is er het koppel Stijn en Maaike, die we het hele jaar door volgen. Het stuk is een volmaakte kringloop: aanvang is 31 december, vlak voor 12.00 uur en einde is een jaar later, ook weer vlak voor 12 uur. Feest; de verwachtingen zijn hoog gespannen, maar het verloop van het feest is soms (vaak?) niet wat men ervan verwacht…

De Zaak Van Het Spoorloze Lijk (2008) – avondvullende komische thriller
Zo denk je rustig op reis te gaan met de TransSiberie Express, zo zit je ineens opgescheept met een lijk! Het sterfgeval wordt gemeld bij de conducteur en die haalt er meteen een beroemde detective bij, die toevallig ook in de trein zit. De detective gaat onverwijld op onderzoek uit en dan blijkt dat praktisch iedereen wel een motief had om de man te vermoorden. Lastig! En wat is er toch met die geheimzinnige man en vrouw in de naastgelegen coupe?

Het Geheim Van De Fleremaheerd (2008) – avondvullende historische komedie
Over een geheimzinnige boerderij in Groningen (de echt bestaande Fleremaheerd!), een mystieke schat en de duistere geschiedenis van Abel Tasman…

Zilver (2010) – avondvullend komisch toneelspel
In een gang van een wat ouderwets aandoend hotel in Venetie spreekt een oudere piccolo met een jong kamermeisje over zijn ervaringen in het hotel. Het kamermeisje is aanvankelijk wat gereserveerd, maar al gauw raakt ze onder de indruk van de wereld die schuilgaat achter de muren van het oude hotel…

Hamerstukken (2014) – avondvullende komedie, met Debby van den Bergh
Over de ondraaglijke leegheid van vergaderen. Een collagestuk, waarin tal van bijeenkomsten, vergaderingen en meetings (gruwel!) voorbij komen en dan vooral met een keur aan herkenbare en onuitstaanbare personages.